5 tips om goed voorbereid het najaar in te gaan.

Regenachtig weer, stormachtige wind, het betekent dat de zomerperiode tot zijn eind komt. Persoonlijk zit ik hier niet op te wachten, maar zakelijk gezien is het wel goed. De zomerperiode is voor de commerciële mens namelijk leuk om met vakantie te gaan, maar qua deals gebeurt er niets door al die vakanties…

Nu is iedereen zo’n beetje weer terug en kunnen we de draad weer oppakken. Maar hoe ga je nu goed voorbereid het najaar in? Hoe zorg je dat je direct, zo scherp als een das (zoals onze directeur zou zeggen) weer van start gaat? Ons startpunt is uiteraard goed gevulde CRM software, want hier kan ik flink wat info ophalen die ik tijdens mijn voorbereiding goed kan gebruiken. En wat verder?

1. Planning
Zoals gezegd weet ik welke klanten ik weer moet bezoeken na de zomer. Ik kan dus heel snel een planning maken van waar ik naartoe moet. Door simpel te filteren op bijvoorbeeld een postcodegebied pak ik direct mijn prospects/klanten mee die verder op de route liggen. Mijn planning is dus al klaar voor de komende maand.

2. Klant info doornemen
Door mijn CRM software kan ik direct mijn laatst gemaakte notities ophalen. Zo kan ik me goed voorbereiden op mijn komende gesprekken. Verder weet ik uit mijn verkoopkansenlijst direct bij welke klanten op korte termijn kansen liggen, zodat ik deze ook goed kan voorbereiden.

3. Voorbereiden gesprekken
Omdat ik door mijn CRM software al weet waar mijn kansen liggen en wat ik de vorige keer met de klant heb besproken kan ik mijn gesprek al goed voorbereiden. Misschien neem ik wel de monsters mee die mijn klant gaan overtuigen, of heb ik die offerte al wel bij me waarmee ik de klant direct ga verassen? Je klant vindt het ook fijn als jij je goed voorbereid, dan hoeft hij ook niet met tien verschillende aanbieders om de tafel, maar kan hij direct zaken met jou doen!

4. Up-to-date presentatie
In de zomerperiode zijn er wellicht veranderingen opgetreden in het assortiment. Om het najaar goed voorbereid in te gaan mogen deze nieuwe producten niet vergeten worden. Daarom is een up-to-date presentatie van uw producten natuurlijk erg belangrijk.

5. Focus verkoopkansen
Welke klanten moeten nou uw aandacht krijgen in het najaar? Wie gaat u als eerste bezoeken? Door goed uw verkoopkansen bij te houden in CRM software weet u precies waar de kansen liggen en kunt u daar op focussen om het najaar goed scorend te beginnen.

Ik hoop dat ik u behulpzame tips heb kunnen geven en ik wens u allemaal commercieel vruchtbaar najaar toe!